Charlotte Worthington, la talentosa rider anglesa de 27 anys en la modalitat de BMX Park, ha estat una de les favorites durant el 15 aniversari del Extreme Barcelona, aconseguint pujar al podi en la final del circuit UCI C1 BMX Women. La guanyadora de l’or en les olimpíades del Japó de 2020 està familiaritzada amb l’organització del Extreme Barcelona ja que ha participat en més d’un esdeveniment dels Urban world sèries, encara així, en una entrevista que va fer la setmana d’esdeveniment, hem pogut conèixer una mica més a Charlotte i a la seva carrera professional:

Quan se li va preguntar sobre les seves expectatives per a la competició, Charlotte va adoptar una perspectiva sàvia:

“Intent mai tenir expectatives perquè al final no depèn només de tu. És igual el molt que t’hagis preparat per a una competició perquè no pots controlar el resultat. El meu objectiu és fer el millor que sé fer i gaudir per a recuperar la meva confiança per a competir”.

Aquesta mateixa mentalitat la porta als Jocs de París, on Charlotte espera mantenir el seu enfocament en el seu rendiment sense preocupar-se massa pels resultats:

“Sens dubte. L’objectiu continua sent el mateix: fer el que millor sé fer. Sense expectatives, perquè només així arriben els bons resultats, quan no els dones per descomptat”.

Charlotte va revelar que la seva entrada en el món del BMX va ser una decisió motivada per la necessitat d’un canvi i un desafiament. Va començar la seva carrera en aquest esport als 19 anys després d’haver tingut èxit en l’escúter.

 “Necessitava un repte, sentir que progressava. Motivar-me de nou per aprendre alguna cosa. Algun estímul nou. En el patinet ja havia guanyat tot el que es podia guanyar i no sentia avanços. En el meu grup hi havia alguns col·legues que feien BMX i vaig pensar per què no? En un sol any amb la BMX em vaig presentar a un concurs de televisió i se’m van anar obrint moltes portes. Poc després em va contactar l’equip de ciclisme que estava preparant ja la cita de Tòquio 2020 per a comptar amb mi i aquí va començar la meva carrera competitiva”.

Malgrat l’aparent transició natural, Charlotte va reconèixer que ha perdut pràctica en el patinet, però està totalment compromesa amb el BMX en l’actualitat. Quan se li va preguntar sobre com el reconeixement olímpic ha impactat en el BMX, Charlotte va destacar la professionalització de l’esport:

“Ha tingut un efecte massiu. Molt positiu. Ara, els ‘riders’ són considerats esportistes professionals. Entrenen igual de duro que la resta d’atletes. La popularitat de l’esport i els esportistes ha augmentat moltíssim amb el suport de les federacions de ciclisme. A més, els més joves estan tenint ara moltes més oportunitats, s’organitzen més competicions i s’ha ampliat l’accés a aquest esport. Les olimpíades també han ajudat molt a crear oportunitats per a les dones. Està donant una nova vida a moltes persones, la comunitat no deixa d’augmentar, així com l’acceptació. Ja no se’ns veu com un grup de xavals amb les bicis al parc”.

Charlotte també va reflexionar sobre el seu paper com a dona en un esport predominantment masculí:

“Solia ser l’única noia en el ‘skatepark’ i en algunes competicions érem tan sols dues o tres. Desgraciadament, encara no és molt diferent, però cada vegada és més habitual veure noies practicant BMX i especialment nenes més petites. Són el futur d’aquest esport i cada vegada tenen més referents femenins en els quals inspirar-se i sentir que no són només ‘coses de nois’. A nivell competitiu, des de 2018 quan jo vaig començar puc assegurar que la presència femenina s’ha duplicat, i això només ha estat possible gràcies a la professionalització”

Abans de dedicar-se al BMX, Charlotte tenia plans diferents:

“Jo volia ser fotògrafa. De fet, vaig estudiar en la universitat fotografia i comunicació. Mentrestant, vaig treballar com ‘lrentaplats’ en un restaurant i després vaig aconseguir un lloc en cuina. Se’m donava genial, però quan les competicions van començar a anar bé, vaig decidir fer un pas al capdavant perquè aquest treball no em deixava temps per a entrenar i sortia cansada com per a realment dedicar-li esforços a la BMX”.

Malgrat l’èxit, Charlotte va reconèixer que el ritme de la seva vida ha estat esgotador des dels Jocs de Tòquio i que s’ha enfrontat a diverses lesions. El seu objectiu actual és trobar un equilibri entre l’esport i gaudir més de la seva experiència en el món del BMX, on li queda molta trajectòria, una cosa fàcil d’intuir després de la seva exhibició en la final del Extreme Barcelona, que si te la vas perdre, pots tornar a veure aquí: